fixboard logoLimfogsprodukter

Limfogsprodukter med själ och karaktär

FixBoard representerar ett komplett sortiment av ekologiska och hållbara limfogskivor i massivt trä. Skivorna tillverkas i en mängd olika format och sortimentet är under ständig utveckling för att möta marknadens höga krav. FixBoard produceras i Småland av ESS-ENN Timber AB och är idag ett välkänt varumärke som står för kvalitet, service och miljötänkande.

Både hållbart och hållbart

Produkterna innehåller svenskt kvalitetsvirke från välskötta skogar och produceras med låg energiförbrukning och kemikalieanvändning. Genom att FixBoard är baserat på massivt, svenskt trä kan du enkelt såga, borra, snickra och spackla i produkten utan att behöva oroa dig för att träet ska spricka. Möjligheten att slipa, förnya och förädla det massiva träet bidrar också till att FixBoard har en längre livslängd än många andra träprodukter. Både hållbart och hållbart, med andra ord!

FixBoard Furu

Massivt furu är ett naturligt material med en levande yta som ger en härlig träkänsla. Limfogsskivorna levereras med en skyddande förpackning för att hålla smuts och fukt borta. Limfogsskivorna produceras i småländska Skruv. Råvaran kommer från välskötta svenska skogar och är FSC-certifierad.

FixBoard Ek

FixBoard finns även i exklusiv, massiv ek eller ask. Limfogen är fingerskarvad, med europeiskt ursprung, och finns i de mest förekommande dimensionerna i 18 mm tjocklek. Det massiva trät kommer från välskötta svenska skogar och är FSC-certifierat.

FixBoard Gran

FixBoard i massiv gran levereras till både hobbyentusiaster och exklusiva snickerier, men också till den kräsna mejeriindustrin i Europa, där våra limfogsskivor används för lagring av ost. Limmet i produkten är så miljövänligt och ekologiskt att det möter de krav som livsmedelsindustrin kräver.

Kom ihåg

Alla FixBoardprodukter levereras obehandlade, vilket gör att du själv väljer om trät ska oljas, lackas eller målas. Kom ihåg att massivt trä behöver acklimatiseras innan användning i sin nya miljö.

Mer om Limfog

Vad är limfog?

Limfog är massiva träskivor av hoplimmade stavar eller lameller med parallell fiberriktning. Helstavsskivor består av hela stavar och fingerskarvade skivor av skarvade lameller. Helstavsskivor har generellt sett högre status, men fingerskarvade skivor har också sina fördelar. Med fingerskarvade skivor utnyttjar man mer utav råvaran och den är lättare att producera i långa längder.

När uppfanns limfogen?

Limfogstekniken har faktiskt funnits i över 3000 år. I den egyptiske faraon Tutankhamons grav fann man en kista av limfog, i cederträ. Kistan är från omkring 1300 år f.Kr.

Vad gör limfogen så speciell?

Limfogsprodukter består av ihoplimmat massivträ med snygg mjuk finish, vilket framhäver träets naturliga ådring och ger dem själ och karaktär. Limfog är mycket formstabilt och kröker sig inte eftersom den är uppbyggd av flera separata trälameller. Skivorna är väldigt starka och stabila, vilket gör att limfog ofta används för ändamål där träet ska bära upp vikter. Medan pressade träfiberskivor lätt tappar formen när den utsätts för tung belastning tål en limfogskiva hög vikt utan att ändra form. Dessutom sväller pressade träfiberskivor lätt när de utsätts för fukt. Detta sker inte på samma sätt med limfogskivor, vilket förlänger dess livstid.

Vad kan jag bygga med limfog?

Limfog kan användas till att bygga allt från hyllplan, fönsterbänkar och skåpluckor till en lådbil eller lekstuga åt barnen. Du kan även bygga möbler såsom bord och sänggavel. Limfog passar allra bäst i inomhusmiljö, men med rätt behandling passar den även utmärkt för utomhusbyggen såsom en grillbänk, pergola, utebar eller odlingslåda. På grund av sin mångsidighet brukar limfogsskivor även kallas för hobbyskivor, men de är populära även hos proffshantverkare. Med limfogskivor till hands är du alltid förberedd för nästa projekt!

Kan jag platsbygga med limfog?

Limfogsskivor passar utmärkt för att platsbygga måttanpassade kök, möbler eller annan interiör. Limfog är ett populärt material hos professionella möbelsnickare och perfekt för dig som vill inreda ditt hem med ett platsbyggt kök, trappa, bokhylla, måttanpassad garderob eller walk-in-closet.

Hur tillverkas limfog?

I den moderna tillverkningen av limfog torkas träet först ut till en fuktkvot av runt 10 procent. Sedan sågas och hyvlas materialet med hög precision. Därefter limmas och pressas materialet till en färdig skiva. Avslutningsvis putsas skivorna med en kornstorlek mellan 80 och 120 som ger en fin och mjuk finish.

Att bygga med limfog

Det finns många skäl till varför du ska välja limträ i ditt nästa byggprojekt. Det är ett starkt material som dessutom är lätt att arbeta med. Att snickra och bygga med massivt trä gör hela byggprocessen enklare.

Vill du veta mer om hur du kan bygga med limfog? Ladda gärna ner och skriv ut Svenskt Träs Byggbeskrivningar. Byggbeskrivningarna är framtagna av Svenskt Trä i samarbete med bygg- och trävaruhandeln. Tips och inspiration för dig som vill bygga med limfog finns även på byggbeskrivningar.se. Där finns pedagogiska guider för att bygga en mängd olika objekt.