fixboard logo



Referenser

Många snickerier väljer FixBoard för att kunna erbjuda sina kunder högkvalitativa, platsbyggda möbler. Några av de svenska snickerier som arbetar med produkter ur FixBoardsortimentet är Taras Hallgren & Son, Snek och Åraslöv.

Taras Hallgren & Son

 Vi besökte Taras Hallgren & Son för att få se hur de jobbar och höra mer om varför de och deras uppdragsgivare uppskattar FixBoard så mycket. Vi talade med både Frans Hallgren, ättling till företagets grundare, samt den nye delägaren Thomas Torsson.

Om Taras Hallgren & Son 

Taras Hallgren & Son är ett familjeföretag och snickeri som grundades år 1923 i Göteborgsstadsdelen Haga. 1974 övertog sonen Nils-Bertil Hallgren företaget av sin far Taras och startade en ny snickeriverkstad på Eckens väg i Partille. Idag är det tredje generationen som driver familjeföretaget och i november 2023 firar snickeriet 100-årsjubileum. 

Varför väljer Taras Hallgren & Son att arbeta med FixBoard?

Thomas: Vi vill konvertera allt material vi använder till massiv furu, för det är det bästa materialet. Vi märker att FixBoards limfogsprodukter är av absolut högsta kvalitet.

Dessutom är träet också svenskproducerat och miljöcertifierat, vilket gör det till en hållbar produkt. Det gör i sin tur att vi kan möta våra kunders höga förväntningar om att bygga med miljövänliga och hållbara produkter.

Vi använder ofta massiv furu och massiv ek från FixBoard när vi bygger. Den här produkten gör vårt jobb enkelt och vi märker att många vill ha den i sina nya platsbyggda möbler hemma. Alla våra kunder har en bit av FixBoard hos sig.

Frans: Det här massiva trät är en högkvalitativ produkt baserad på ett fint råmaterial. Hållbarheten som trät medför till slutprodukten förbättrar också slutresultatet. Miljötänket är viktigt för oss och då är limfogsprodukter att föredra eftersom det är mer hållbart än exempelvis MDF eller spån. Den här limfogen säljer sig själv.

”Alla våra kunder har en bit av FixBoard hos sig.”

Det är viktigt att vi använder trä som är av hög kvalitet, samt klarar slitage och håller över många årtionden. Man kan inte lura kunden på kvalitet. När vi väljer att använda oss av högsta kvalitet så sover vi också gott på nätterna. 

Man får alltid lite märken på produkter när vi sågar, snickrar och borrar, men FixBoard-produkterna håller bra. Man kan borra och spackla i dem utan att behöva oroa sig för att det spricker. Vi älskar ju detta. Snickeriet är vår passion.

Vi använder FixBoard när vi jobbar med bokhyllor, kök, garderober, walk-in-closets och så vidare. Vi ritar och bygger ofta unika, platsbyggda produkter. Och det är det här materialet som vi använder – genomgående.

Tomas: Vi vill ju gärna arbeta med massiv furu i stommar. Det rör sig – absolut, så funkar trä – men slutprodukten blir mer tålig över tid när vi använder massivt trä, för det är mer fukttåligt och är lätt att slipa och behandla på nytt, om man skulle vilja göra det vid ett senare tillfälle.

Vilka områden verkar ni i, och vilka typer av projektförfrågningar får ni ofta?

Thomas: Våra beställare finns över hela Sverige, och då framför allt i Stockholm och Göteborg. Vi får ofta förfrågningar från områden med medvetna kunder. Projekten handlar ofta om platsbyggda projekt, och då handlar det om alltifrån platsbyggda kök till platsbyggda garderober och bokhyllor. Vi har snickerier i Partille och Floda i Göteborg. Sedan har vi även showroom i Bromma i Stockholm. I Göteborg verkar vi mestadels i innerstaden, som i Vasastan, men också i områden som Kungsbacka, Långedrag och Marstrand. I Stockholm handlar det om områden som Lidingö, Saltsjöbaden, Östermalm och Djursholm. 

Frans: Det beställs också alltmer större och offentliga projekt i Sverige. Vi bygger fina restauranger, exklusiva receptionsdelar, unika boutiquehotell och så vidare, där allt ska vara i högsta kvalitet. Exempelvis gjorde vi nyligen en otrolig innertrappa till Geely, som blev ett stort jobb. Vi har också gjort den nya entrén till Casinot i Göteborg. Barken Viking var ett annat kul projekt, där vi fick i uppdrag att göra 23 nya hotellrum. 

”En stor trend nu är att man väljer att platsbygga. Våra kunder har en fin medvetenhet om vad det innebär i känsla, men även om hur platsbyggande påverkar värdet på en bostad.”

Vilka trender råder just nu inom platsbyggda möbler och snickeri?

Thomas: Vi känner såklart ett ansvar att hänga med i de trender som råder, via exempelvis möbelmässor, tidningar samt sociala medier som Instagram och Pinterest. Vi själva sätter säkert en del trender också. Vi känner en skyldighet att ge våra uppdragsgivare råd om vad som är trendigt och vad som är mer klassiskt. Vi vill att våra produkter ska hålla över tid. Vi bygger ju möbler som vi vill att kunden ska uppleva som fina i hela deras liv. Det ska vara en god konstruktion rakt igenom, i skandinavisk och traditionell design.

En stor trend nu är att man väljer att platsbygga. Våra kunder har en fin medvetenhet om vad det innebär i känsla, men även hur platsbyggande påverkar värdet på en bostad. I de platsbyggda möblerna handlar det just nu om mer rundade hörn och ett mjukare uttryck. Men det är ändå inte alltför extremt utan fortfarande rätt så stramt, vilket är tradition i Sverige.

Frans: Det finns också en god medvetenhet om hållbarhet och miljö. De material vi använder har lång livstid och hög hållbarhet, och att materialkedjan är spårbar är en självklarhet för oss.

Thomas: Färgskalor som trendar just nu är mycket grönt i olika varianter, samt grått och greige. Det handlar till stor del om tidlösa kulörer. Man vill gärna få en koppling till naturen – kanske för att det ger oss ett lugn i oroliga tider. Linblomsgrönt är väldigt populärt. Men vi ser även mycket trä – som ek, ask och valnöt. Naturfärger och naturmaterial kommer alltid funka. Vidare bygger vi exempelvis även mycket med sten som kalksten och granit, som ger associationer till Bohuslän. Carrera marmor är också ett stenmaterial som alltid kommer alltid funka. 

Frans: I Stockholm tar man ut svängarna mer när man väljer att satsa på platsbyggda möbler. I Göteborg är man mer traditionell. Det är ett annat formspråk på Västkusten. Här finns kanske mer av ett arv, med annan arkitektur. Man hämtar inspiration från den mer traditionella västsvenska arkitekturen.

Se fler projekt hos Taras Hallgren & Son

Fler referenser